VÝSTAVA OBRAZŮ LUCIE V MĚSTSKÉM DIVADLE BRNO

Štítky

, ,

Srdečně zveme návštěvníky Městského divadla Brno a příznivce tvorby Lucie k návštěvě výstavy v prostorách Činoherní scény, kde je k vidění ukázka její tvorby v průřezu let 2013 – 2021.

Výstava se koná v souvislosti s prezentací Luciina nového projektu „Srdce na dlani„. Lucie děkuje za spolupráci  Obecně prospěšné společnosti Velvet Smile, Open Art Studiu a Mgr. Pavlu Sochorovi, Ph.D.

Zvláštní poděkování patří Městskému divadlu Brno.

Pozvánka do KINOSKOPU – čtvrtek 29.7. od 18:00 Až do oblak!

Štítky

Dokumentární film Až do oblak! natočila Tereza Vlčková pro svou bakalářskou práci. Snímek vypráví o dívce s autismem.

Premiéru filmu navštívilo v Kabinetu Múz přes sto diváků. Jako první tak zhlédli dokument o životě Lucie Němcové.
Kromě příběhu dívky přináší snímek také vhled do současné situace lidí na spektru autismu.
Přítomna na besedě bude i autorka dokumentu, Mgr. Tereza Vlčková

Snímek je portrétem dnes sedmadvacetileté Lucie. Materiál byl natáčen v letech 2011/12.
Kvůli kombinovanému postižení Lucie zvládá běžný život jen s pomocí své rodiny nebo asistentů.
Více info k umělkyni: http://www.svetlucie.wordpress.com
V této chvíli (2013) v Česku máme minimum sociálních služeb zaměřených na dospívající a dospělé osoby s autismem.
Stávající zařízení se potýkají s nedostatkem personálu a omezenou kapacitou. Vhodné služby komunitního typu vznikají jen pomalu, většinou z iniciativy rodin.

Pozvánka: https://www.informuji.cz/akce/praha/244912-az-do-oblak-dokument-beseda/

Vizualizace klipu KDYBY

Štítky

,

Vizualizaci klipu Barbory Polákové KDYBY pod stejným názvem věnovala Lucie do aukce, jejíž výtěžek získá obecně prospěšná společnosti Velvet Smile.

Jejím prostřednictvím tak Lucie pomáhá dětem a rodinám, které ji potřebují. Za foto autorky v SONO Music Club děkujeme Ivana Nyitrayová. Za zázemí k tvorbě děkujeme Open Art Studio pod vedením Pavel Sochor. Za dlouholetou spolupráci děkujeme Jitka Novotná, Petra Herníková, Klárka Čelešová, Barbora Ilgnerová, Tera Vé, Ivo Dvořák, Michal Běťák, Kateřina Švecová, Marcela Váňová, Markéta Langerová, Monika Vrtělová, Věra Kadlecová…..

Cena děkana Pedagogické fakulty MU 2019/2020 za humanitární a sociální činnost

Gratulujeme Mgr. Pavlovi Sochorovi, Ph.D., Mgr. Bc. Jitce Novotné, Mgr. et Mgr. et Mgr. Bc. Lucii Hájkové, Mgr. Tereze Mikulové a Mgr. Janě Baniarové k obdržení Ceny děkana Pedagogické fakulty MU 2019/2020 za humanitární a sociální činnost.

Cena děkana se uděluje za vytvoření kreativního prostředí Open Art Studio, které podporuje umělecké aktivity a sociální inkluzi umělců s jinakostí. Aktuálně jsou ve studiu aktivní umělci s Downovým syndromem či s Poruchou autistického spektra. Většině z nich se díky aktivitám studia výrazně zvýšila kvalita života a společenský statut. Open Art Studio spolupracuje např. s Národním divadlem Brno, pro které umělci vytváří jedinečné plakáty, které zvou na umělecká představení.

Zázemí Open Art Studia v rámci Institutu výzkumu inkluzivního vzdělávání Pedagogické fakulty MU využívá Lucie od jeho vzniku.

DĚKUJEME!

I am happy – úspěch

Štítky

I am happy  – akryl na plátně  získal 3. místo VIII. mezinárodní umělecké výstavy u příležitosti mezinárodního kongresu Autism Europe v Nice.— v Palais des Congrès et des Expositions Nice Acropolis.

Převzetí ceny ve francouzkém Nice sledovala Lucie virtuálně a komentovala jej takto:


Všechno funguje, jak má. Ještěže mě máte!

V době, kdy je celý svět naruby, se nelze nepodělit o sdělení naší dcery s originálním vnímáním … Tak buďme v rámci možností happy, důvody k radosti jsou všude kolem nás. 🙂

I am happy – Nice – oceneni

V MÉDIÍCH

2018

Přicházíme v míru

15. 12. 2018 Divadlo Kampa

Setkání se světem autismu a autistů – poznejte osobně některé z nich, poznejte jejich talenty i nedokonalosti. Večerem a besedou s hosty a diváky provází Michal Roškaňuk a Míra Janek.

PŘICHÁZÍME V MÍRU – povídání o autismu s Michalem Roškaňukem – 15.12.2018 (video)

2011

Roman Zelenák SVĚT PODLE LUCIE

13. 5. 2011 Zelenák/ Blog/Respekt

…“Obrazy na výstavě jsou vpravdě současné umění. Abstrakce v kombinaci s vepsanými slovy, znaky, magickou osmičkou, vzkazy. Chaos a řád v jednom. Přesto je v tom jistý lad a logika. Pokud chcete veřit, že autorka je autentická bytost. Nedovedu si představit, že by chtěl někdo ubírat právo na vyjádření této bezbranné dívce.“…

https://zelenak.blog.respekt.cz/svet-podle-lucie/

Lucie se podílí na vizuálech ke koncertům v Mahenově a Janáčkově divadle

Inkluze v praxi – PROJEKT OPEN ART


Zakázka na vizualizaci ke koncertům v Mahenově/Janáčkově divadle (2018 – 2019) umožňuje talentovaným výtvarníkům s postižením uplatnit jejich originalitu v komerčním prostoru.
První tři vlaštovky jsou na světě!


V českém prostředí unikátní model realizace umělecké zakázky inkluzivním týmem spolupracujících subdodavatelů.
Realizační tým pro vizualizace pod vedením Mgr. Pavla Sochora, Ph.D. tvoří výtvarníci s postižením Jakub Čech, Petr Kolař, Ondřej Farkas, Zuzana Kadlcová, Pavla Pravdíková, Lucie Němcová a Tomáš Koudelka, studentky Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity z Open Art studia na IVIV PdF MU Brno (www.openartstudio.cz), jmenovitě Bc. Petra Herníková, Mgr. Tereza Mikulová, Bc. et Bc. Jitka Novotná, Mgr. et Mgr. Bc. Lucie Hájková a umělecký vedoucí a odpovědná osoba za realizaci projektu OPEN ART Mgr. Pavel Sochor, Ph.D., grafici komerčního grafického studia
braq design s.r.o. Michal Běťák a Veronika Bracková.

Svět podle Lucie na Ministerstvu zdravotnictví

BeFunkyCollageLucie přijala nabídku náměstkyně ministra zdravotnictví, JUDr. Lenky Tesky Arnoštové a stala se tak první autorkou, která dostala  možnost vystavit výsledky  své tvůrčí práce  na půdě Ministerstva zdravotnictví České republiky v rámci záměru Oddělení podpory práv pacientů umožnit lidem se zdravotním znevýhodněním prezentovat svoji činnost.
Výstava SVĚT PODLE LUCIE je umístěna ve vstupních prostorách budovy ministerstva na Palackého náměstí, které dávají možnost veřejnosti výstavu zhlédnout, aniž by museli projít bezpečnostní kontrolou.  Výstava byla zahájena v úterý 8. 11. 2017, před druhým setkáním pacientských organizací. Kurátorem výstavy je Mgr. Pavel Sochor, Ph.D.
 vystava-mensi